Zioła w kuchni

Zioła są niesamowicie istotnymi składnikami dań, ponieważ umożliwiają one dodanie smaku, zwiększenie intensywności i wyrazistości dań, a także pozwalają na to, ażeby potrawa nabrała niepowtarzalnego aromatu.

Wśród bardzo silnie polecanych ziół warto zwrócić uwagę między innymi na miętę. Doskonale każdemu znana, nieco pikantna i ostrawa w swym posmaku, znakomicie komponuje się z licznymi typami dań, a także deserów i napojów oraz wypieków. Jest wszechstronną rośliną i co do tego nie ma najmniejszych wątpliwości. Świetnie sprawdza się przy daniach wytrawnych, ale też słodkościach. Dodaje orzeźwienia i chłodu, zatem wykorzystywana jest także przy tworzeniu drinków alkoholowych. Musimy też wspomnieć o zastosowaniu mięty w deserach lodowych, czekoladach, ciastach oraz sałatkach i owocowych, i warzywnych tym bardziej. To niezbędny składnik menu śródziemnomorskiego oraz podstawowa przyprawa w przygotowywaniu jagnięciny. Bez mięty nie mogłoby istnieć na przykład mojito czy herbat ziołowe na żołądek. Mięta łagodzi bóle gastryczne, likwiduje problemy trawienne oraz redukuje ociężałość odczuwaną w brzuchu.

Jeżeli nie gotujemy za często, miętę i tak powinniśmy mieć pod ręką, chociażby po to, aby wypijać z jej listkiem szklankę wody w celach zdrowotnych, aby poprawić przemianę materii, zwiększyć metabolizm, przyspieszyć proces trawienia oraz pracę jelit.

Kolejnym spedycja gdynia bardzo ważnym ziołem w kuchni jest rozmaryn, który jest najbardziej aromatyczny ze wszystkich roślin hodowanych w domowych warunkach. Ma wyrazisty, ostry posmak i cechują go igiełkowate listki. Jego smak można określić jako cytrynowy i lekko sosnowy. Dobry dodatek do okładania mięs pieczonych w piekarniku – jagnięciny czy drobiu. Jest idealnym komponentem marynat mięsnych, wraz z czosnkiem i oliwą z oliwek. Świetnie sprawdza się w sosach – pomidorowym, do pizz, a także zup.

W żadnej kuchni nie może także zabraknąć oregano– rosnąca dziko roślina znajduje się w dużych ilościach w Grecji oraz we Włoszech, skąd jest sprowadzana. W tych rejonach określa się to zioło, jako górską radość. Znakomity dodatek do owoców morza, pasuje rewelacyjnie do drobiu, dziczyzny.

Tymianek to kolejny na liście typ rośliny niezbędnej w kuchni. Kulinaria bez tymianka nie mają sensu wtedy,  gdy stawiamy w codziennej diecie na duże ilości mięsa, w tym kaczkę, gęś, jagnięcinę, wieprzowinę.

Warto wspomnieć również o kolendrze. Jest ona określana w gastronomii mianem chińskiej pietruszki. To zioło specyficzne – zarówno wyróżniające się posmakiem z delikatną nutą anyżku, jak także swego rodzaju pikanterią. Idealnie sprawdza się w specjałach kuchni chińskiej, stąd też jej określenie – chińska pietruszka. Można ją stosować w gulaszach, sosach na bazach warzyw czy grzybów, aby podkręcić ich smak i w daniach rybnych.

Na koniec jeszcze parę słów o dobrze nam w Polsce znanej pietruszce – świetna do gotowania wszystkich dań – i tych mięsnych, i zup oraz warzywnych specjałów, steków, ryb.