Zapachy w kuchni

Przekazujemy Ci kilka ciekawych sposobów na to, żeby zredukować nieprzyjemne zapachy w Twojej kuchni. Jednym z najczęściej spotykanych przykrych aromatów jest smród spalenizny. Wtedy kiedy przypalimy pieczeń, możemy wykorzystać kawałek mandarynki czy cytryny, ewentualnie pomarańczy.

Oddzieramy od nich skórkę, wrzucamy do piecyka i od razu wydobywa się poprzez cytrusy negatywny zapach spalenizny. Możemy także pozbyć się go poprzez zastosowanie mieszanki goździki plus woda i torebka cynamonu. Doprowadzamy tą mieszankę do wrzenia. Zapach kapusty usuniemy z kuchennego zacisza poprzez wrzucenie skórki  ciemnego chleba do gotującego bigosu czy gołąbków. Danie nie zmieni się smakiem, nie zniszczy jakością, ale nie będzie przy tym w domu charakterystycznego kapuścianego zapachu.

Aromaty intensywne wydzielane przez ryby będą usunięte automatycznie przed dodanie na patelnię plasterków surowego ziemniaka. Natychmiast wchłoną one zapach. Możemy także uprażyć na patelni dwie łyżki zmielonej kawy. Mocny zapach kawy też przejmie wyrazistość aromatu rybnego. Cebula krojona  na deseczce, podobnie jak i czosnek, zostawią niemiły zapach, który mimo mycia w standardowym płynie do naczyń i tak może przetrwać. Rozwiązaniem w tym wypadku jest posypanie deski solą kuchenną i pozostawienie tak na noc. Później przecieramy sokiem z cytryny.